Spotreba uhlia pod Tatrami sa doposiaľ nezvýšila

08.01.2009 Kežmarok

Kežmarok 8. januára (TASR) - Zastavenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu na Slovensko sa zatiaľ pod Tatrami nepremietlo do výraznejšieho nárastu záujmu o nákup pevných palív.
\"V súčasnosti dopredávame uhlie z našich skladových zásob z uplynulého roka, ale máme už objednané ďalšie dodávky hnedého uhlia z Českej republiky, takže zásobovanie v našom regióne bude plynulé, \" povedala dnes pre TASR vedúca Uhoľných skladov v Kežmarku spoločnosti Renova RN, s.r.o, so sídlom v Spišskej Belej Elena Nikerlová. Ako ďalej uviedla, objednávky, ktoré by boli výrazne vyššie v porovnaní s uplynulými rokmi, doposiaľ nezaznamenali. \"Ľudia z mesta a blízkeho okolia, ktorí nevyužívajú na vykurovanie zemný plyn ale koks a uhlie, chodia k nám priebežne ako aj doteraz. Žiadne výrazné zvýšenie záujmu o pevné palivá sme zatiaľ nezaznamenali, \" informovala Nikerlová. Dodala, že v súvislosti s plynofikáciou miest a obcí pod Tatrami sa spotreba uhlia v regióne znížila. K najväčším odberateľom koksu a uhlia v regióne patria v súčasnosti základné školy v obciach, ktoré neboli doposiaľ plynofikované.
\"V súčasnosti evidujeme väčšie objednávky na dodávku uhlia napríklad pre základné školy v obciach Rakúsy či Údol. Väčšina školských objektov v regióne je už plynofikovaná, \" konštatovala Nikerlová. Doplnila, že spotrebiteľom ponúkajú hnedé uhlie v sortimente kocka a orech. Na margo aktuálnych cien uviedla, že napríklad \"metrák\" (q) hnedého uhlia v sortimente kocka vyjde na 14,04 eura (423 Sk) a orech na 13,88 eura (418 Sk) za rovnaké množstvo. \"Palivové drevo v ponuke nemáme, \" spresnila vedúca.
 

Vyberte región